Etikette gördüğün bir içeriği yaz, glutenli mi glutensiz mi hemen gör.
56 içerik gösteriliyor
GlutensizAmarantGlutensiz bir tohumdur; lapa ve ekmeklerde kullanılır.
Gluten içerirArpaArpa unu, arpa şehriye ve arpa maltı da gluten içerir.
GlutensizBadem unuKek ve kurabiyelerde buğday ununun bir kısmının yerine kullanılabilir.
Gluten içerirBiraArpa maltıyla yapılır. “Glutensiz” etiketli biralar ayrıca satılır.
DikkatBira mayasıBira üretiminden geliyorsa gluten kalıntısı olabilir. Takviye olarak alacaksan glutensiz etiketli olanı seç.
Gluten içerirBulgurBuğdaydan yapılır. Kısır ve köftelerde yerine kinoa ya da karabuğday kullanılabilir.
DikkatBulyon / et suyu tabletiDiğer adları: bulyon, tavuk suyu tabletiBirçoğunda buğday unu, irmik ya da hidrolize buğday proteini bulunur.
Gluten içerirBuğdayDiğer adları: buğday unu, tam buğdayBuğday unu, kepeği ve ruşeymi dahil. Ekmek, makarna ve hamur işlerinin çoğunda bulunur.
DikkatBuğday nişastasıNormalde gluten içerir. Ancak “glutensiz” etiketli ürünlerde gluteni uzaklaştırılmış özel buğday nişastası kullanılabilir; etikette “glutensiz” yoksa tüketme.
GlutensizChia tohumuGlutensizdir.
GlutensizDarıGlutensizdir; pilav ve lapa yapılabilir.
DikkatDekstrinMısır ya da patatesten de buğdaydan da elde edilebilir; kaynağına bak.
GlutensizDekstrozGlukozun bir türüdür; glutensiz kabul edilir.
GlutensizKaramel renklendiriciGlutensiz kabul edilir.
Gluten içerirKavılca / speltDiğer adları: spelt, kızıl buğday, kavılcaKavılca ve spelt (kızıl buğday) buğday türleridir, gluten içerir.
Gluten içerirKepekBuğday kepeği gluten içerir. Yulaf kepeği için yulafa bak.
GlutensizKestane unuGlutensizdir; tatlılara hafif tatlı bir aroma verir.
GlutensizKeten tohumuGlutensizdir; öğütülmüşü yumurta yerine bağlayıcı olarak da kullanılabilir.
GlutensizKinoaDoğal olarak glutensiz; acılığını gidermek için pişirmeden önce yıka.
GlutensizKsantan gamGlutensiz hamurlarda bağlayıcı olarak kullanılır.
Gluten içerirKuskusBuğday irmiğinden yapılır.
Gluten içerirMalt / malt özütüDiğer adları: malt ekstraktı, malt aroması, arpa maltıGenellikle arpadan yapılır. Kahvaltılık gevreklerde, bazı çikolata ve içeceklerde sık görülür.
DikkatMalt sirkesiArpadan yapılır ama içindeki gluten çok düşük düzeydedir; birçok çölyak derneği uygun kabul eder. Emin değilsen üzüm ya da elma sirkesi kullan.
GlutensizMaltodekstrinBuğdaydan elde edilse bile işlenirken gluten kalmadığı için glutensiz kabul edilir.
DikkatModifiye nişastaDiğer adları: modifiye mısır nişastasıKaynağı buğdaysa etikette alerjen olarak belirtilmesi gerekir. Kaynak yazmıyorsa üreticiye sor.
GlutensizMısırDiğer adları: mısır unu, polentaMısır unu, mısır irmiği ve polenta glutensizdir.
GlutensizMısır nişastasıSaf mısır nişastası glutensizdir. Pakette “buğday nişastası” ya da “eser miktarda gluten” uyarısı olup olmadığına bak.
DikkatNişastaKaynağı yazmıyorsa sor. Türkiye'de “nişasta” diye satılan bazı ürünler buğday nişastasıdır.
GlutensizNohut unuKrep, falafel ve mücverde kullanılabilir.
GlutensizPatates nişastasıKıvam vermek için buğday ununun yerine kullanılabilir.
GlutensizPirinçDiğer adları: pirinç unuPirinç unu ve pirinç nişastası dahil glutensizdir.
GlutensizPsylliumDiğer adları: karnıyarık otu tohumu kabuğuGlutensiz ekmeğe esneklik ve kabarma kazandırır.
Gluten içerirRuşeymDiğer adları: buğday özüBuğday ruşeymi (buğday özü) gluten içerir.
Gluten içerirSeitanSaf buğday glutenidir; vegan menülerde et yerine kullanılır.
Gluten içerirSiyezDiğer adları: siyez buğdayı, einkornEski bir buğday türüdür; “ata buğdayı” olması onu glutensiz yapmaz.
GlutensizSorgumGlutensiz bir tahıldır.
DikkatSoya sosuÇoğu buğdayla mayalanır. “Glutensiz” yazan soya sosu ya da tamari tercih et.
DikkatTamariGeleneksel olarak glutensiz soya sosudur ama bazı markalar buğday ekler; “glutensiz” ibaresine bak.
GlutensizTeffGlutensiz bir tahıldır; unu ekmek ve pankekte kullanılır.
Gluten içerirTritikaleBuğday ile çavdarın melezidir.
DikkatYulafDiğer adları: yulaf ezmesi, yulaf kepeğiYulafın kendisi değil, tarlada ve fabrikada buğdayla bulaşması sorun. Yalnız “glutensiz” etiketli yulafı tercih et; az sayıda çölyak hastası glutensiz yulafa da tepki verebilir.
Gluten içerirÇavdarÇavdar unu ve çavdar ekmeği çölyakta tüketilmez.
GlutensizÜzüm ve elma sirkesiDiğer adları: sirkeGlutensizdir.
Gluten içerirİrmikBuğday irmiği; helva, revani ve bazı çorbalarda kullanılır.
Gluten içerirŞehriyeArpa şehriye ve tel şehriye buğday unundan yapılır. Glutensiz etiketli şehriyeler ayrıca satılır.